Stichting Uniek Curaçao heeft de doelstelling om zoveel mogelijk het verlies van groen tegen te gaan. De werkzaamheden zijn erop gericht om het gebied te herstellen door bijvoorbeeld schoonmaak en het planten van nieuwe gewassen. De werkgebieden die onder beheer van de stichting staan (met contract) of onder de zorg van de stichting vallen, zijn te verdelen in plantsoenen, parken, wandelgebieden en bijzondere plekken.
In Curaçao werken Google Maps en andere navigatie apps niet altijd even goed. Ook hebben veel toeristen geen internetbundel in Curaçao. Daarom is het handig om maps.me te downloaden. Deze app bevat vrijwel alle plekken en wegen en is zonder internet te gebruiken. Kijk op onze pagina ‘kaarten‘ voor specifieke gebiedskaarten.
Plantsoen Zuiker Tuintje
Dit kleine stukje groen dreigde verloren te gaan aan de uitbreidingen van de bedrijfjes grenzend aan het gebied. Hoewel het annexeren van stukjes land illegaal is, wordt het door het gebrek aan daadkracht door Dienst Domein beheer gedoogd. De toenmalige L.V.V. (Departement van Landbouw, Veeteelt en Visserij) gaf in 2007 de zorg van het gebied over aan de stichting. De zorg werd contractueel vastgelegd met 6 andere gebieden in een zorgcontract van het huidige GMN (Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur). Hetzelfde werd gedaan met CTB (toeristen Bureau). Ook viel het plantsoen van Pos di Pia daaronder.
Seru Djaka Kome
Bij een buurt initiatief om de vervuiling en verloedering van een weg tegen te gaan, is deze plek van een soort vluchtheuvel omgezet in een recreatie plek. Deze plek noemen we nu Seru Djaka Kome.
Er waren erg veel groengebieden die vervuild waren. De stichting heeft deze parken omgezet in
gezonde natuur met faciliteiten voor recreatie van binnen- en buitenlandse bezoekers.
Parke Roi Rincon, Parke Sorsaka en Parke Kabouterbos
Deze parken zijn voorzien van sanitaire voorzieningen, picknickgelegenheid, speeltuin en intensief onderhoud. De parken RoiRincon en Parke Sorsaka staan onder beheer en Kabouterbos valt onder het zorgcontract met GMN.
Groot St Joris
Groot St Joris valt niet zozeer onder de definitie park maar omdat Pos Salu ingericht wordt als een park, wordt de zorg gegeven aan dit recreatiegebied als van een park.
Ascencion en San Nicolaas-Abou staan onder beheer van de stichting. Beide gebieden hebben heuvels en baaien en een wandelstructuur van paden. Maar er zijn nog veel meer wandel en recreatie gebieden die worden verzorgd door de stichting: Beeken burg/Caracasbaai, Rondeklip, Bahada di Daniel, Seru Mateo (te Porto Mari), Patrick, Jan Kok, Rifst Mari, Fontein/Soemboe, Klein St Michiel, Malpais, Von Peshbaai, Watamula..
Zuikertuintje Plantsoen
Zuikertuintje is een klein groengebied met veel schaduw door de grote bomen. Ook heeft het een aantal picknicktafels en daarom de mogelijkheid om te lunchen. Het plantsoen bevindt zich achter het winkelcentrum en anderzijds bij Deli Franche.
Pos di Pia
Pos di Pia is een kleine schaduwrijke natuurplaats met een inloopput uit 1794. Ook heeft het een aantal zitbanken. Dit plantsoen bevindt zich in het Nassau gebied vlakbij het kantoor van de CPA en aan de voet van Fort Nassau.
Seru Djaka Kome
Is een groen gedeelte tussen twee weghelften. Het lijkt een soort vluchtheuvel waar de stichting, op verzoek van de buurt, faciliteiten aangebracht heeft. Als oplossing voor de vervuiling, heeft de stichting het onderhoud op zich genomen.
Parke Sorsaka/Den Dunki
Heeft een sanitaire accommodatie. Op het grote informatiebord kan de bezoeker de geschiedenis lezen en op de 13 informatiepaaltjes wat er te doen is. Het park heeft behalve de wandelpaden naar de waterputten ook het pad naar de salinja met de flamingo’s. Verder is er een speeltuin en picknickplaats met een bbq. De historische zwanenbrug is kenmerkend voor dit park. Ook is er de touwbrug (jungle brug) 200 meter verderop, die vooral indruk maakt op kinderen. De locatie is in de zijstraat van Caracasbaaiweg bij het Landhuis Sorsaka van de voormalige gezaghebber.
Kabouterbos
Een klein bos aan de Jongbloedweg heeft een sanitaire accommodatie, verschillende korte wandelroutes en een speeltuin met picknick mogelijkheden. Door de aanwezigheid van verschillende zitjes kunnen verschillende groepen tegelijkertijd recreëren. De Dam zorgt voor opvang van regen (in de regentijd) wat voor het verblijf van veel vogelsoorten zorgt. Achter Kabouterbos bevindt zich Hofi Cas Cora, een organisch gerichte boerderij. Het bijbehorend restaurant heeft als specialiteit biologische maaltijden met een vegetarisch en veganistisch menu.
Parke Roi Rincon
Een park met sanitaire voorziening, gelegen bij het vliegveld schuin tegenover de FREEZONE. Het park is bij de ingang, herkenbaar aan het felgekleurde kunstwerk. Het infobord geeft aan wat, waar men kan doen. Er is een picknickplaats, 2 bronnen, een speeltuin en een natuurlijke wasstraat. De wandelpaden gaan langs brandingsnissen met overblijfselen van het indiaanse tijdperk. Op het boven terras zijn verschillende wandelpaden aanwezig die leiden naar een grot en spottersplace, een plaats met uitzicht op het vliegveld ideaal voor spotters en fotografen. Behalve de beschikbaarheid van een gids zijn er ook infopaaltjes door het gehele gebied met info in het Papiamentu en het Engels.
Parke Hatun
Een klein buurtparkje op de seru Fortuna weg en schuin tegenover “Campo”. Het parkje heeft een mini vijver, wat korte wandelpaden, een paar picknicktafels en speeltoestellen. Het gebied is schaduwrijk en straalt een rust uit.
(video’s zijn allebei in het Papiamentu)
Groot Sint Joris
Een gebied die zijn naam dankt aan de vele afzonderlijke kavels in het verleden. Het ligt in het oosten van Curacao aan het binnenwater van Sint Joris. Het wordt begrensd aan de noordelijke kant door Koraal Tabak en de zuidelijke kant door Choloma.
Het gebied heeft niet het karakter van een Park maar wel de uitstraling van een recreatie gebied. Bij Pos Salu is er een rustplek met 2 picknicktafels, een Ramada met 3 picknicktafels inclusief met een bbq en speeltoestellen. De ramada staat bij het water van het binnenmeer. Het is er winderig, ook op warme dagen en men heeft zicht op het Kite surfen. Er zijn 2 lange wandelpaden: De een start aan de noordelijke kant en gaat door Koraal Tabak. De ander start zuidelijk en eindigt in het dadelpalmenbos, via de jeeproute kan men terug lopen.
Een permanente openlucht galerie fleurt het zuiderlijke gedeelte van Pos Salu op, maakt Curaçaose artiesten bekender en trekt meer publiek.
Ascencion en San Nicolaas-abou staan net als de parken Ro Rincon en Sorsaka /Den Dunki onder contractueel beheer van Stichting Uniek Curaçao.
Ascencion
Gelegen aan de hoofdweg naar Westpunt voor de wijk van Barber en grenzend aan het landhuis Ascencion en het musuem van Kas di Pali’Maishi. Behalve 7 wandelpaden bevindt zich een tweetal heuvels (KunukuKas) waaronder de heuvel met de voormalige fosfaatmijn.
De baai genoemd naar een indiaansdorp playa Charomba grenst aan Boka Ascencion. Aan deze baai bevindt zich picknick mogelijkheden en speeltoestellen. Men kan via de turtle route Schildpadden spotten en de personen met archeologische interesse kunnen via de turtle plaats de historische uitkijkplaats ontdekken.
Patrick (Suplado)
Net als Ascencion, is dit een voormalige plantage gelegen aan de weg naar westpunt grenzend aan de wijk Barber. Het gebied kent een aantal wandelpaden met bezienswaardigheden als historische putten, nissen, historische magazijn, sluis en graven. Aan de kust kan de meters hoge waterkolom bewonderd worden die uit een soort van geiserspuit (suplado) komt. Een paar honderd meter verder bevindt zich Boka Patrick en Pul di Padiki een poel gescheiden van de zee waar men veilig kan baden. Er bevindt zich ook een picknickplaats met zitplaatsen.
San Nicolaas-Abou
De ingang van het gebied bevindt zich na Soto aan de rechterkant. Het is afgesloten met een slagboom en voor een doorgang (met de auto) moet de bezoeker een aanvraag doen via een email naar Stichting Uniek Curacao. De stichting regelt met de opzichter de toegang. Vanaf Santa Cruz kan de bezoeker lopend naar bijvoorbeeld Santu Pretu, een van de drie baaien van San Niclaas abou. Via deze toegang is een afspraak niet nodig maar op verzoek van de eigenaar van het gebied is een telefonische melding van aanwezigheid wel gewenst.
Klein Santa Martha is zowel een landhuis met verblijf mogelijkheden als restaurant.
Fontein-Soemboe
Het gebied is te betreden via de bewakinspost van het villapark Fontein of via een wandelpad tegenover de ingang van Ascencion aan de weg naar westpunt. Wandelend is het met een klimpartij ook een mogelijkheid via Fortkloof. Er zijn 2 hoofdroutes, namelijk de noord route en de zuidroute. Beide gaan van west naar oost of visa versa. Op beide routes zijn ouder putten, ouder muurtjes en andere historische bouwresten te vinden. In het gebied bij Ser’i Neger heeft een slag plaats gevonden tussen de opstandige slaven en soldaten van de Westindische Compaginie. Via andere wandelpaden kan men bij een klein meertje komen. Deze is gevuld met water in de regentijd en wilde varkens drinken hier graag uit. Zien foto.
Bahada Di Daniel
Eem wandelgebied met lage begroeing en strekt zich uit van de weg naar westpunt tot de vlakte van Hato. De wandelroute is ongeveer 4,5 uur lang.
De populaire ingangen zijn achter het landhuis Daniel en indien deze gesloten is kan met de ‘early bird’ route nemen (ongeveer 200 meter voor het landhuis te vinden).
Op deze routen vindt met een uitkijkpost om eventurele wilde ezels te spotten en zitbankjes. Dit pad komt uit op de zogenaamde hoofdroute. Deze is gesplitst in de oosterlije en noordeljke richting. Bij de splitsing ligt het kadaver van Danielle ( met de lege en te kleine waterfles)hetgeen dat symbool staat voor wanderlaars die te weinig water meenemen op hun wandertocht.
Het gebied kent wat historische overblijfselen ( van oa leerlooierijen) men kan de grotten bezoeken van de vlakte van Hato en er zijn wat nissen om te pauzeren.
Rif St Marie
Een gebied aan de kust met een ingang aan de weg naar Wilibordus (Daai Booi en Porto Mari). Een andere ingang wordt gebruikt in de droge tijd door licht verkeer via de Salinja van Jan Kok. Het pad is smal en grillig, het leidt lang een historische kalkoven met een stuk mangrove begroeing langs de kant van de weg tot de zeekust. Aan het pad grenste het binnenwater met dammen uit de tijd van de zoutwinning in het Jan Kok gedeelte. Aan het einde van het pad kan men via een brug de ander zijde van het binnenwater berieken. Daar zijn verschillende wandelpaden naar de ruine van het vroegere landhuis, naar een vervallen vuurtoren, ruines van plantage huisjes en een wandelroute door het heuvelgebied van Seru Largu.
Pos di Pia
Pos di Pia is een kleine schaduwrijke natuurplaats met een inloopput ui 1794. Ook heeft het een aantal zitbanken. Dit plantsoen bevindt zich in het Nassau gebied vlakbij het kantoor van de CPA en aan de voet van Fort Nassau.
Malpais
Klein St Michiel
Caracasbaai-eiland
Ronde klip-Seru Mandinga
BIJZONDERE LOCATIES
watamula
Fort Klof
Ingang Fontein/Seru Neger Parkeerplaats
PortoMarie-Seru Mateo
Jan Kok
Vlakte van Hato
Vaersenbaai-Boca Unico
Von Peshbaai
Bullenbaai
Jan Thiel -Mirado(uitijk punten)
Roi Santu-Midden Seinpost
Seru Grandi
Koraal Tabak
Plantage Noordkant
Klein Curaçao